Krewetka Biała
Gatunek
Krewetka biała pochodzi ze wschodniego Pacyfiku, gdzie temperatura wody wynosi zwykle powyżej 20 °C. Dorosła samica składa 100-250 tys. jajeczek, z których wylęgają się następnie larwy. W cyklu rozwojowym tego gatunku występuje kilka stadiów larwalnych, które rozwijają się w ujściach rzek, lagunach lub obszarach namorzynowych. Ostanie stadium larwalne przekształca się w osobnika młodocianego, który migruje do głębszych rejonów w oceanie (do 70 m), gdzie dorasta do około 20 cm długości.
Doskonały gatunek hodowlany
- tolerancja na szeroki zakres zasolenia (0,5-45 ppt, optimum 15-25 ppt) i temperatury (optimum 26-30⁰C, tolerancja dużo niższych temperatur, nawet do 15⁰C)
- szybkie tempo wzrostu (1,5-3 g/tydzień, max. masa 120 g)
- możliwy do stosowania pokarm o niskiej zawartości białka (20-35%) w stosunku do innych gatunków
- stosunkowo niski współczynnik konwersji pokarmu (ok. 1,2)
- możliwa hodowla w różnych zagęszczeniach, od mniej niż 40 os./m2 (hodowla półintensywna) do 400 os./m2 (hodowla hiperintensywna)
- wolne od patogenów stada zarodowe w USA gwarantują produkcję zdrowych larw przez cały rok, które dobrze znoszą transport na duże odległości
- gatunek dobrze poznany
- potencjał do akwakultury multitroficznej