Hodowla RAS 500


 

Z roku na rok obserwujemy wzrost produkcji żywności pochodzącej z akwakultury. Produkcja ta ma głównie miejsce na kontynencie azjatyckim. Kraje europejskie, a szczególnie z regionu Południowego Bałtyku wciąż nie odgrywają większej roli w tym sektorze. Jednak w akwakulturze europejskiej pojawiają się nowe gatunki. Taka tendencja spowodowana jest kilkoma czynnikami, m.in. ceną, dywersyfikacją źródeł dochodu, jak również poszukiwaniem nowych rynków zbytu. Nowe gatunki wprowadzane są do hodowli przy pomocy tradycyjnych metod hodowlanych, ale co bardzo ważne, również przy wykorzystaniu nowoczesnych systemów, takich jak system zwrotnego obiegu wody - RAS.

 

Warunki hodowli

  • stadia post-larwalne 12 (PL12) lub młodociane krewetki (importowane z USA), 120-150 w zbiorniku
  • temperatura: 26-30⁰C, zasolenie: 25-30 ppt (Tropic Marin® ZooMix Sea Salt z dużą zawartością wapnia i magnezu), oświetlenie 14 h : 10 h
  • pokarm: Gemma Diamond 0,8-1,5 mm (Scretting, Norway)
  • częstotliwość karmienia: 6 razy na dobę
  • kontrola parametrów fizyko-chemicznych wody

Wykonywane analizy

  • śmiertelność
  • tempo wzrostu w oparciu o pomiar całkowitej długości i masy
  • skład elementarny (stężenie węgla, wodoru i azotu) mięśnia odwłokowego
  • wartość energetyczna
  • wartość odżywcza i zawartość zanieczyszczeń w mięśniu odwłokowym (Morski Instytut Rybacki-PIB)